WAT IS EEN HUISSTIJLHANDBOEK EN WAAROM IS HET ZO BELANGRIJK?

Een huisstijlhandboek is een document waarin je alles kan terugvinden over de stijlregels van je visuele identiteit, zoals je logo, lettertypes, kleuren,…. Dit schept duidelijkheid en geeft richtlijnen aan je medewerkers en externe partijen. Het doel van een huisstijlhandboek is om je huisstijl consistent door te voeren.  

Welke elementen moeten terug te vinden zijn in mijn huisstijlhandboek?

Je logo is een belangrijk onderdeel van je huisstijl. Daarom mag het zeker en vast niet ontbreken in je huisstijlhandboek. Denk bovendien ook na over het antwoord op volgende vragen:

  • Mag er een achtergrondkleur worden gebruikt op het logo? Welke kleur?
  • Wat is de minimale/maximale grootte van het logo?
  • Is er één versie van het logo of is er een responsive logo? Welk logo gebruik je wanneer?

Blijf hierbij stilstaan. Je geeft beter te veel dan te weinig informatie.

Naast het logo speelt de kleur van je huisstijl ook een belangrijke rol. In je huisstijlhandboek maak je gebruik van kleurcodes. Voor drukwerk heb je bijvoorbeeld andere kleurcodes nodig dan kleuren voor digitaal gebruik. Het is dus zeer belangrijk om een onderscheid te maken tussen: 

  • CMYK: full color code
  • RGB: code voor kleuren bij digitaal gebruik
  • HEX: code voor een bepaalde kleur in HTML
  • PMS (Pantone): code voor drukwerkkleuren

Een ander belangrijk onderdeel van je huisstijl is je typografie. Typografie zijn de lettertypes die je gebruikt. Denk hierbij aan je lettergroottes, de regelafstand, lettertypes en dergelijke. Ook dit is belangrijk om te plaatsen in je huisstijlhandboek.

Het kan echter nog verder gaan zoals het gebruik van afbeeldingen. Wat kan er wel binnen de lijnen van jouw visuele identiteit en wat niet. Van grafische keuzes zoals het papier dat je gebruikt tot andere printvormen.

Om consistent en uniform te communiceren naar de buitenwereld is het belangrijk dat intern de lijnen worden uitgetekend in dit huisstijlhandboek. Dit is dus essentieel voor elk groeiend bedrijf.  

Wordt het je wat veel? Geen paniek!

Zoals je hebt gelezen zijn er heel wat zaken die komen kijken bij het ontwerpen en onderhouden van een huisstijlhandboek. Bright Square helpt jou graag om orde op de zaken te stellen en jouw bedrijf net iets georganiseerder te maken. Zien we jou binnenkort?

Scroll naar boven